25 September 2012

ciri-ciri kawan yang best


1)    Pilih orang yang mempunyai  minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai  persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang  langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda,  bersikap terbuka baik untuk anda.                                                                                     
2)    Ingatlah pada satu pedoman  penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain  sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda  menghormati orang lain,orang lain akan  menghormati anda juga.
3)    Sedarlah bahawa tiada siapa  yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat  aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara  satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.
4)    Hargai pendapat satu sama  lain.
5)    Sedarlah bahawa kawan yang  rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam.Bina  minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan  anda mempunyai minat-minat yang lain  juga.
6)    Komunikasi sangat penting,  kawan anda tidak boleh membaca fikiran  anda.Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan  anda, beritahulah.
7)    Jangan biarkan faktor luaran  seperti tekanan (stress)    menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda  melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya  mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan ... dan  sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk  mendengar luahan perasaan mereka pula.
8)    Belajar daripada satu sama  lain.
9)    Jangan mengata di belakang  kawan anda.

10)  Pilih kata-kata anda dengan  bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya  kembali.

16 August 2012

panduan menyayangi seseorg


1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan.
Jika anda meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ianya akan gagal kerana perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.
2. Sayangi dia seadanya.
Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sememangnya seorang yang istimewa dan biarkan ianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia kerana sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya kerana dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.
3. Sayangi dia sepenuh hati.
Sesungguhnya dia telah banyak bekorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali cuba untuk mempermain-mainkan keluhuran cintanya.
4. Hormati pendirian dan keputusan dia.
Jangan anda merayu dan jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerana kelak, yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.
5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia.
Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerana dia telahpun cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.
6. Sangka baik padanya.
Sentiasa bersangka baik padanya jika kita juga mahukan sebegitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apatah lagi dia.
7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya.
Kerana selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.
8. Berikan kepercayaan anda padanya.
Percayalah kepadanya, nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.
9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan.
Dia bukan hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup seperti biasa, ketahuilah bahawa jiwanya akan mati secara perlahan.
10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda.
Memenangi hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda perolehi setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi cintanya, maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai dirinya dengan apa jua keadaan sekalipun.

20 July 2012

jangan.. jangan.. jangan..


·         Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.


·         Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

·         Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

·         Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.

·         Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)..

·         Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH Dan DOA makan. Nanti rezeki Kita dikongsi syaitan.

·         Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

·         Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

·         Jangan biarkan mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

·         Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

·         Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

·         Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

·         Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

·         Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

·         Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

·         Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

·         Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

·         Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

·         Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita. Sesungguhnya ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.

·         Jangan baca saja, tetapi hendaklah disusuli dengan amal. Ilmu tanpa amal seumpama pohon yang tidak berbuah.

sekadar nasihat


Sedikit nasihat untuk kita sama2 fikir2kan dan amal2kan…
Kita bukannya…
1.     Kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh
2.    Kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin
3.    Kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome
4.    Kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa
5.    Kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat
6.    Kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang
7.    Kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah
8.    Kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut

Tapi kita adalah…
1.     Kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain
2.    Kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan
3.    Kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri
4.    Kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain
5.    Kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah kebaikan dan menjadi contoh dan tauladan orang lain
6.    Kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya dengan seikhlas hati
7.    Kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah
8.    Kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama

09 July 2012

hepy besday to you


hepy besday to Noor Aizam Binti Abdul Rahman yang ke 33..
hari ni (9 Julai 2012) adalah hari tua anda.... 
sory tak dapat call hari ni sebab tipon dah kena sekat (belom bayo bil lagi)..




10 Cara Berjimat


10 Cara Berjimat!!

1. Masak sendiri
Elakkan makan kat luar.Bukan je dapat berjimat tapi terjamin dari segi kebersihan & kesihatan. Maklumlah sekarang nie, semua benda dah naik harga.. terutamanya makanan! So, kalau masak sendiri dah boleh kurang sikit belanja tu. Tapi untuk yang duduk kat hostel tu, terpaksalah makan kat kafe.
2. Potong langganan yang tak penting
Contoh langganan yang tak berapa penting nie macam langganan majalah2 atau Astro. Sebaliknya bacalah e-magazines yang berlambak dalam Internet tu dan layanlah siaran TV daripada stesen TV tak berbayar seperti TV1, TV2, TV3 & etc.. Gerenti boleh jimatkan kos!
3. Pakai prepaid instead of postpaid
Time bercouple nie la yang banyak habis duit, betul tak? Bergayut, sms-ing jugak banyak menelan belanja. Kalau kita pakai postpaid, kita akan terus bersembang berjam2 lamanya tanpa mengira masa. Tengok tengok hujung bulan kena bayar 3-4ratus. Prepaid yang paling jimat ialah Digi Easy Prepaid. Untuk nombor yang kita set kan as BUDDY kita, call & sms free selagi kita punya prepaid tak expired la. Yang, tak boleh sangat nak kurang gayot & sms pergila la beli sim ni. Berbaloi!
4. Jangan asyik beli barangan branded
Kadang kadang, most people memang suka guna barangan branded. Better quality, kata mereka. Betul tu tapi harga confirm mahal! Tetapi korang kena ingat yang  sekarang nie, objektif  korang adalah untuk cut-cost demi nak save bajet untuk plan masing2. Lepas dah setelkan plan korang nanti, kalau korang nak beli barangan branded pon beli lah tapi biar lah berpada.
5. Jual barang-barang terpakai
Kalau kat rumah korang ada banyak barang-barang yang dah tak digunakan, tetapi masih lagi berkeadaan elok, apa kata jual jer barang2 tue kat kedai2 secondhand ataupun jual online. Selain ebay, lelong.com dan mudah.my adalah medium paling popular untuk menjual barang-barang. Tapi jangan pulak ko pi jual barang yang dah tak buleh pakai.
6. Jangan berhabis untuk modify/make-up kereta
Ada sesetengah orang suka sangat ‘menghias’ kereta dengan macam macam  aksesori, tukar enjin turbo, rendahkan ketinggian kerete, tukar sport rim, absorber & etc. Hmm.. tak rasa membazir ke?Dah la, barang barang untuk kereta ni agak mahal jugak. Yang pastinya, kalau aksesori tu memang diperlukan, takpe la kan? Kalau kereta tu dah elok2, tapi korang tetap nak modify nya untuk tampak lebih canggih, baik fikir dua tiga kali. Walaupun itu hobi kesayangan korang, tapi cuba kurang kan sikit  bab-bab modifications tu.
7. Jangan merokok!
Emm… yang nie mungkin susah sikit la untuk sesetengah orang nak ikut, kan? Kalau sudah addicted tuh, memang susah nak buang tabiat nie. Tapi kalau tak boleh berhenti pun, at least cubalah kurangkan sikit merokok tu. Selain dapat menyelamatkan nyawa korang, ia memang confirm boleh mengurangkan perbelanjaan bulanan korang. Takpon gulung je rokok daun. Nampak tua pon tak pe, asal duit berkepuk.Kalau mati pon, banyak harta tinggal kat anak bini.=p
8. Kurangkan beli gajet2 elektronik
Di zaman IT yang serba canggih nie, macam ada tarikan magnet untuk beli dan guna gajet2 yang mewah dan berteknologi tinggi misalnya PS3, Garmin, Tablet PC & etc. Kebanyakan gajet gajet nie memang mahal. Kalau betul betul nak berjimat, buat wish list dulu, then lepas dah setel plan2 yang penting tu, barulah korang  beli gajet2 nie. Teknologi ni kalau nak kejar memang tak kan pernah dapat. So, tak yah la beriya sangat nak beli gajet gajet yang terlatest.
9. Kurangkan dating’
Weekend mungkin  masa yang korang tunggu2 untuk keluar ‘dating’  dengan buah hati tersayang. Masa keluar nie, memang confirm duit pun akan ‘keluar’ sama. Contohnya, kalau bajet untuk ‘dating’ pada setiap weekend ialah RM50, dalam sebulan tak ke jadi RM200? Banyak gak tu kan. So, baik simpan duit & kahwin je terus nak dating hari hari pon parents tak bising.
10. Berkongsi kereta
Istilah glamernya ‘carpool’. Cara ini ada pros dan cons dia yang tersendiri. Ada sesetengah orang suka guna cara ni dan ada jugak  yang kurang gemar kongsi kereta. Tapi, kalau korang  jenis yang tak suka memandu sendirian, apa salahnya kalau cuba cara nie.Ingat, kalau berkongsi kereta, kenalah adil, dan kena ikut giliran jangan pulak asyik kita je yang jadi driver & keluar duit isi minyak. ‘Tong-tong’ lah dengan penumpang yang lain.
Berjimat ni kena mula dari awal. Kalau last minit baru nak jimat memang tak efektif langsung. Yang mana yang kita rasa mampu jimat, kita jimat. Simpan duit ni, bukan untuk orang lain untuk diri kita jugak kan?

27 June 2012

8 Lokasi Cari Pasangan

1.   Perpustakaan
Bagi yg masih belajar,tmpt ini pastinya memberikan peluang kpd kamu ntuk mencari pasangan.kata orang"sambil menyelam sambil minum air" Bagi yg lelaki,ape kata kamu beranikan diri "approach" gadis yg kamu suka.hulurkan salam persahabatan dgn sopan dan ikhlas.tentu si gadis tu takkan marah.Perempuan ini tak kisah kalau lelaki bersopan dgn mereka. Lainlah kalau kamu bersiul dan mengusik mereka.silap hari bulan,kamu makan penampar! 

2.   Pusat Boling 
Salah satu tempat yg di gemari oleh remaja.ha,apa kata kamu ajak teman-teman pergi bermain boling.kalau tak main pun,tumpang tengok jadilah.mungkin cinta kamu akan berputik di pusat boling?? 

3.   Pusat beli-belah 
Pasti ramai yg tidak percaya.tetapi yakinlah ada di antara kita yg mendapat pasangan di pusat membeli belah.tidak mustahil ini juga berlaku kpd kamu.oleh itu,rajin-rajinlah mengunjungi pusat membeli belah untuk"window shopping" atau menonton wayang.mana tahu mungkin kamu di pikat di sana .. ^_^ 


4.   Tempat seminar/camping
Kita sering terdengar kawan2 kita bertemu dgn pasangannye sewaktu menghadiri seminar/camping.mungkin perkara yg sama berlaku kpd kamu.selalunya aktiviti ini turut melibatkan orang lain di luar sekolah.jadi apabila kamu di beri peluang untuk menghadirinya,jangan menolak.mana tahu kamu akan mendapat pasangan hidup mu di sana.menghabiskan masa selama beberapa hari bersama pasti akan membuka ruang untuk kamu mengenali lebih ramai orang. T_T 

5.   Internet 
wah! Ini adalah peluang yg paling luas sekali kini.ramai di antara kamu yg mendapat pasangan melalui cara ini.cubalah kamu melayari internet untuk berchatting,manalah tahu rezeki kamu untuk bertemu dgn pasangan melalui internet.tidak kurang juga perkenalan melalui 
"chatting" boleh membawa ke jinjing pelamin.lekas..cubalah siapa tahu rezeki kamu.kata orang'tuah ayam nampak di kaki,tuah manusia siapa yg tahu'tapi awas!bnyk juga yg penipu. 
selamat berjaya! 

6.   Kenduri kahwin 
Pasti ade yg gelak bila baca tips ini..tapi banyak yg berkesan tau!pasti ramai yg akan menghadiri majlis perkahwinan.jadi rajin-rajinlah diri memenuhi undangan jemputan perkahwinan.selain mendapat pahala,siapa tahu kamu akan terpikat dengan seseorang di sana nanti?? wow!! 

7.   Pejabat/sekolah 
Sesekali kamu perlu di tonjolkan diri agar diri kamu menjadi perhatian ramai.dah kenal barulah cinta kan ??jadi cubalah menyertai sebarang aktiviti yg di anjurkan oleh organisasi sekolah kamu agar kewujudan kamu akan di sedari..contohnya sukan,kelab, dan sebagainya.pasti ada yg tertarik dengan kamu nanti.  

8.   Kafe
Daripada kamu terperap di rumah.apa kata kamu ajak teman-teman lepak di mana-mana kafe.kalau mampu pergilah ke kafe yg eksklusif.tentu yg melepak di situ juga yg best-best.siapa tahu ,tiba-tiba saje kamu mendapat nombor telefon daripada mamat yg duduk di meja sebelah kamu?? 

ayat lepas kawen


 Sebelum Tido:

 6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
 6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
 6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

 Pakai Toilet:
 6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
 6 bulan: Masih lama lagi ke nih? 
 6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

 Pakai Toilet:
 6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
 6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
 6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa
 pilah gunung ledang sana !!!

 Balas SMS:
 6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan
 murtabak favourite U ye Sayang..
 6 bulan: Trafik jam aah
 6 tahun: K..

 Dating process:
 6 minggu: I love U, I love U, I love U.
 6 bulan: Of course I love U.
 6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

 Pulang Kerje:
 6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
 6 bulan : I'm BACK!!
 6 tahun: Masak apa hari ini??

 Hadiah (ulang tahun):
 6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
 6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
 6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..

 Telefon:
 6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
 6 bulan: Eh... Your call...
 6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

 Masakan:
 6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!! !
 6 bulan: Kita makan apa malam ini??
 6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

 Memaafkan:
 6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi
 yang lain,eh
 6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
 6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

 Baju baru:
 6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
 6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
 6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

 Merancangkan Holiday:
 6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke
 tempat yg U nak honey?
 6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu
 naik flight...
 6 tahun: JALAN-JALAN? ?? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

 TV:
 6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
 6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
 6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK..